Friday, August 3, 2012

Ma lugesin ühte huvitavat uurimust, kus katsetati, kuidas noored hobused reageerivad ratsmesurvele ja kui tugev surve neile juba ebameeldivusi põhjustab. No surve tugevus füüsikalistes terminites ei öelnud mulle suurt midagi, aga huvitav oli see, et hüpoteesina arvati, et hobused alguses ei talu üldse survet, aga päev päeva järel harjuvad ning sama suur surve enam niivõrd ebameeldiv ei ole kui alguses. Katse seisnes selles, et hobune pidi oma kaela sirutama söögi järgi, samal ajal avaldati aga ratsmele teatud tugevusega survet (täiesti lõdva ratse, kerge surve ja lõpuks küllaltki tugev kontakt). Vastupidiselt hüpoteesile tuli aga välja, et kui esimesel päeval olid hobused valmis küllaltki tugeva survega endiselt kaela sirutama, et maiuspala kätte saada, siis iga järgmise päevaga nende innukus vähenes - ehk nad ise õpetasid ennast sisuliselt väiksemale ratsmesurvele reageerima, MITTE ei muutunud iga korraga tuimemaks.

Ehk täiesti vaieldamatu tõestus sellele, et kui hobune ratsmesurvele tuimaks muutub ja tugevamat kontakti võtma hakkab, siis on KÕIK ainult treeningus ja ratsastajas kinni. Hobune ise (vähemalt neist katsealustest 15 hobusest viimane kui üks) valib alati teise ja ratsastuse poolest "õigema" tee - reageerimine väiksemale survele kui varem. Tõenäoliselt kehtiks sama ka sääre- ja muude märguannete puhul.

Muidu olen olümpialainetel ka ja no tänaste tulemustega võib küll rahule jääda. :) Hester ja Schneider on väga lahedad, mul hea meel. Sellest, kuidas Laura B nii palju punkte kogub, ma ausalt öeldes päris hästi aru ei saa, aga noh... õnneks või kahjuks ma pole kohtunik kah. Ma tean, et tal on palju noori fänne HorseHero kanalite kaudu ja treening peaks kah nagu teoreetiliselt minu põhimõtetega hästi sobiv olema, aga tulemus miskipärast mitte. Aga mu pöidlad lähevad kõige rohkem pihku siiski homme Charlotte ja Valegro sõidu ajaks. :) Eks näis, kas on nende päev või mitte.

Ja esmaspäeval saab juba Albatrossi patsutada. Vahva.

4 comments:

Bertha said...

Kus sa vaatad neid sõite?

Ingrid said...

www.eurovisionsports.tv

Anonymous said...

Jah, kõige müstilisem on minu jaoks ausalt öeldes Adelinde C tulemus. Aga võib-olla on asi minus...
Maarja

Ingrid said...

Mu postitus oli esimese päeva tulemuste põhjal, Adelinde sõitu ma pole siiani jõudnud vaadatagi, aga ma ei ole ka üldiselt nende suurim fänn.

Aga nüüd tekkis veel suurem huvi tagantjärgi vaadata. :)