Friday, December 26, 2014

Christmas colic!

Jep just nii, sest mõni inimene ikka leidub, kelle hobune õnnetul kombel just pühade ajal haigeks otsustab jääda. Ehk siis veedan jõule seekord kliinikus ja näiteks tänasest jõululõunasöögist sai ootamatu koolikuopi tõttu sujuvalt jõuluõhtusöök - aga maitses vist seda paremini - ja hobu taastub ka siiani täitsa edukalt.

Muidu on üsna põnev olnud küll - nt need samad koolikuopid, mida ma korra Soomes nägin kunagi, aga tollel hobusel sisuliselt ei leitud midagi eriskummalist kõhuõõnest. Siinsetel on sooled ikka korralikult kuskil kinni olnud ja kõhust välja vulpsatades näevad päris koledad välja, aga kui neil natuke aega peale "vabastamist" lasta kõhuõõnes rahuneda, siis muutub väljanägemine helikiirusel paremuse poole ja ühtegi tükki vahelt välja võtta polegi siiani vajadust olnud.

Siis näiteks selgroo ogajätkete osaline eemaldamine ehk põhimõtteliselt kissing spines'i operatsioon on ka päris vahva - hobune seisab rahustatult puki vahel, kuni tal selg lõhki lõigatakse ja selgroolülide vahel ringi udjatakse. Vahel ma küll mõtlen, et kuidas inimesed üldse selle peale on tulnud, et selline asi võimalik võiks olla ja seda proovida tasuks?

Kuigi üldiselt on siin praegu enam-vähem rahulik olnud, siis kliinikus sees olevad patsiendid tahavad ikkagi regulaarset järelevalvet ja ravimeid ja hoolt, nii et ega palju vaba aega ei jää jutustamiseks (kui jääb, siis kasutan seda magamiseks ), aga tahtsin blogisse lihtsalt paar sõna kirja panna, et pärast mäletaks, kui tore kogemus see oli.

See on tore, et on patsiente; see on tore, et on tehnikat (lisaks igasugustele piltdiagnostikaaparaatidele nagu MRI, CT, stsintsigraafia jms, on ka nt ülipõnev gait analysis süsteem, kus sisuliselt hobusele külgekleebitud andurid mõõdavad kõike võimalikku ja annavad siis hobuse lihaste töö ja lonke kohta informatsiooni); ja kõige toredam on see, et on palju tarku inimesi, kes rumalatele õpilastele asju seletada viitsivad. I love smart people, sest... lihtsalt hämmastav, kui palju kasulikku informatsiooni üks inimaju võib sisaldada ja selliste inimestega mingitel teemadel arutlemine annab kohe pikaks ajaks mõtlemisainet ja motivatsiooni (no umbes sama nagu ratsutamiseteemal tarkade hobuseinimestega vestelda :) ).

No comments: