Sunday, April 12, 2015

Kõige vägevam jälle!

Ja Albatrossil on niiiii palju energiat ja mänguhimu, ma ei oska isegi sõnadega väljendada, kui väga see mulle head meelt teeb! Nii et siis jagan lihtsalt igas võimalikus kohas väga hoogsalt pilte ja (oma ning tema) rõõmu. :)


4 comments:

Anonymous said...

mis albatrossil täpsemalt tervisega on?

Ingrid said...

Tal on kabjaliigeste osteoartriit, mis ei ole kahjuks ravitav (võimalik vaid osaliselt leevendada ja progresseerumist aeglustada). See, kui ta ringi kappab ja mängib, on minu jaoks kõige olulisem märk sellest, et tema vahelduv longe veel hobust ennast väga ei häiri ja Albatross suudab endiselt edukalt elu nautida - seetõttu ka minu kõrvaltvaatajale veidrana tunduvad rõõmuhood sellise väikse asja üle, nagu mängutujus hobune. ;)

Anonymous said...

Mul on järgmine rumal küsimus- millest see tekib? Kas seda saab ennetada? Kuidas sa lõpuks oma hobusele diagnoosi sai- tuli selleks palju veterinaare tülitada või saadi kohe põhjuste jälile?

Aga Sa oled väga hea omanik, et lubad oma hobusel olla hobune ega nõua temalt midagi ning arvestad oma hobusega :) Ma olen nii palju näinud omanikke, kes ikka viimast välja pigistavad ja siis hobusele kiirkorras kodu otsivad.

On alati rõõmustav kohata omanikke, keda eeskujuks seada :)

Ingrid said...

Albatrossi puhul ei olnud diagnoosimine keeruline, sest selleks ajaks, kui ta lonkama hakkas, olid liigeses juba väga suured muutused aset leidnud ja need olid ka röntgenpildilt selgelt näha. Alati muidugi ei ole nii lihtne - vahel hobune lonkab, aga röntgen ei näita veel suurt midagi, sel juhul on vaja kasutada lisaks muid diagnostikameetodeid või katselist ravi vms võimalusi.

Tekkepõhjuseid on ka seinast seina - Albatrossil kindlasti on seda soodustanud juba noorest peale tema jalgade ja kapjade ehitus/kuju, võib-olla ka suur kehamass, ja muidugi koormus (mis tal ei ole küll keskmise hobusega võrreldes väga suur olnud, aga... tema kehvadele liigestele võib-olla ikkagi liiast, kes teab).

Ennetada otseselt on keeruline - hea kehaehitusega ja järk-järgult õigesti treenitud hobuse korral on probleemide tekkimise tõenäosus väiksem kindlasti, kuigi mitte olematu. Ja kui on probleem, siis mida varem seda avastada ja teada, seda kergem on muidugi vältida olukorra halvenemist. Enamasti tekitab artriit probleeme pigem vanematel hobustel, 8-aastasel harrastushobusel (nagu Albatrossil) niimoodi avaldumine ei ole väga tavaline, nii et eks ta on selline veidi õnnetu eksemplar ka lihtsalt.