Saturday, July 25, 2009

Maastik jms

Hommikul oli mul jupp aega, siis otsustasin poisi ära pesta. Sain üksi hakkama küll - vahepeal veidi siples vooliku eest ära, aga siis jälle jäi paigale tükiks ajaks, nii et polnud probleemi. Ilusaks läks küll :)

Hiljem sai siis maastikul käidud. Mõtlesin, et veits vahelduseks Albatrossile - siiani olen ju kogu aeg maneežis sõitnud ainult. Evv rääkis mingeid hirmujutte, et kui ta veel tunnis käis, siis alati lennutas maastikul käies kõik seljast alla. Ma tegelt teadsin küll, et ta seljast on kukutud, aga ma ei arvanud, et seda nii tihedalt, peaaegu iga trenn juhtus. Veits olin isegi kahevahel, sest ta praegu ei ole ju mingit kõva trenni ka saanud ja loogiliselt võttes suht hakkamist täis, aga samas minul on ta maastikul actionit teinud ainult päris noorena, Kurtna ajal (ehk eelmine suvi ja kevad) oli juba alati supertubli. Nii et läksin siiski.
Esialgu pisut vihma tibutas. Ma lootsin, et see peletab putukaid veidi minema, aga mingi parv pinises Albatrossi pea juures ikkagi ringi. Kui putukate pärast kohati peaga vehkimine välja arvata, siis oli ta päris viisakas traavis ning galopijupil läks küll pisut liiga tempokalt edasi, nii et ronis liiga lähedale eesolevale hobusele, aga muidu ok. Jamaks kiskus siis, kui tagasi hakkasime tulema, teist juppi galoppi.
Ma vaatasin, et esimesed juba läksid galopis ning kuna tahtsin teda ise korralikult tõsta, mitte lasta tal teiste järgi ära kihutada, siis tegin kohe tõste ära - läks ilusasti, ainult et järgmine hetk ma märkasin, et meie ees olev hobune alles aeglaselt traavib. :P Ei tahtnud mööda temast ka sõita, sest möödasõitmine kipub neid rohkem hasarti ajama ja meil oli nagunii enam-vähem sobiv järjekord varem paika pandud... No võtsin siis ta jälle tagasi, aga selle peale läks poiss veidi närvi ning kui siis see hobu mu eest lõpuks minema sai ja ma Albatrossi kohe järgi ei lasknud, siis ta viskas pea lakke ja galoppis seal kohapeal enne, kui edasi nõus minema oli. Selle tõmblemise jooksul läksid muidugi minu taga olevad 2 hobust juba ette ning viimaseks jäädes Alba siis ikka tahtis neile järgi tõmmata. Selleks ajaks ta oli lihtsalt liiga hasarti täis juba, paar korda ajas veel pea kuklasse ja rapsis kohapeal (sest ma ei lasknud tal pead pukitamise ajaks alla tõmmata) ning mõned korrad siiski suskas ka tagant üles - aga päris kontrolli alt välja siiski lõppude lõpuks ei läinud ning lõpetasime matka õnnelikult. :)
Aga järeldan, et mingeid pisikseid punne sealt seljast maha loopida pole ilmselt tema jaoks tõesti mingi probleem. :D

Kui nüüd üldisemalt rääkida, siis ta õpib kiiresti, ausalt! Mu emps tegi temaga isegi esiotsapöörde ühele poole ilusasti ära! :D
Ei, aga tegelikult ta on tunduvalt paremaks muutunud küll ning kõik see, mis ma Taanis õppisin, tundub ka tema peal toimivat, lihtsalt kulus natuke aega, enne kui ta taipas, et temalt küsitaksegi nüüd asju alati ühte, mitte 100 erinevat moodi. Galopp mul veits teeb muret, sest ma ei tea täpselt, kuidas teda natuke rohkem seljast tööle panna. Vasakut pidi saab teda vahepeal lühikesteks juppideks isegi ilusasti sääre ja ratsme vahel hoida, aga kuidagi kange on see samm ikkagi. Videolt vaatasin, et tal käiks pea jusktui vastassuunas loomulikule liikumisele - et siis kui ta peaks ette sirutama, lükkab tema pead nagu rohkem ülespoole.

Ühesõnaga - ma ei väida, et ta miskit pidi veel HEA oleks, aga üha rohkem tuleb trenni jooksul neid hetki, kui ma tunnen, et miski toimib... ja see on ju kah omamoodi hea ... ;)

2 comments:

Heli said...

Theol treenitakse galoppi paremaks topeltkorde abil... Temal on eelkõige tasakaaluprobleemid, ent samuti seljaga töötamine.
Võhikuna ei oska ma öelda, kas see aitaks teid.

Ingrid said...

Ma usun, et korralik topeltkorde võiks aidata küll, aga see on jälle vist selline asi, et oskamatu tegelemisega võib asja hoopis väga palju halvemaks keerata. Mul endal mingit kogemust pole ja õpetajat pole ka võtta - siis pigem ei hakka praegu ise katsetama, ei taha hobust rikkuda ja endal jalgu kipsi saada ka mitte. :D