Monday, July 20, 2009

Sadulateemad

Täna käis meil külas sadulapassija. Ütles, et Alba eelmine sadul, ehk see millega ta siis umbes 2 aastat trennis käis - alguses minuga, siis teistega - oli talle väga kitsas olnud ning need punnid olid siiski suuremalt jaolt põhjustatud sadula pressimisest, mitte halvast puhastamisest. Ma veits kartsin seda isegi, sest need olid just ja ainult kahel pool selgroogu, mitte mujal. Kui ma kunagi ammu-ammu oma targa peaga sadula sobivust vaatasin, siis oskasin tähelepanu pöörata ainult sellele, et turja kohal ruumi, aga mitte sellele, et kogu selja ulatuses selgroog ka külgedelt vaba oleks.
Teine mure on selles, et mõlemal pool turja, kust peaksid seljalihased hakkama, on temal hoopis lohud. :P See on vist mingil määral ka tingitud sellest, et eelmine sadul takistas tal õla liikumist (ilmselt on seda ka lihtsalt liiga ette tal pandud vahel) normaalselt ja siis ta ei saanud ennast lõdvestada ning sinna seljale neid lihaseid treenida.

Õnneks see sadul, mida ma praegu ise need paar korda olen kasutanud, pidi hetkel isegi okei olema, ainult et padja pean voltima kahekordselt ning panema ainult sadula esiosa alla. Kuna turja ümber eriti lihaseid pole, siis õigesse kohta pannes kipub sadula esiots allapoole vajuma ning tagaosa tahab õhku tõusta. Ma mõtlen, et paljudel hobustel, kellel pannakse sadulad liiga ette õla peale, võib see probleem olla - sest kui ma selle sadula Albal ettepoole panen, kus turi juba kõrgem, siis seisab see väga ilusasti tegelikult paigal, ainult et jääb õlgadele ette. Igatahes see padi siis aitab sadulat tasakaalus hoida ning samas jätab õlgadele rohkem ruumi liikuda ja seda Albal hetkel just vaja ongi.

Siis joonistas ta veel paberile Alba turja ja selja nö skeemi ja näitas, kui palju peaks lihast nendesse lohkudesse kasvama, see oli oma 3 cm või rohkem mõlemalt poolt. :P Sõita soovitas ta peamiselt pikkade sammudega rahulikus traavis, nii et hobuse pea on allpool turja - niiviisi liikudes ta treenib kõige rohkem neid vajalikke lihaseid. Ta ütles, et võib ka mingeid kumme vms kasutada, et lihtsam oleks. Neid aga meil tallis pole, on ainult külgratsmed ja libisev, neid ma vähemalt seljas olles kasutada ei taha, seega hiljem sõitma minnes ma mingit abivahendit peale siiski ei pannud. Jõudsin aga otsusele, et pole vajagi, kuna Alba suht toimis. :) Kui ta eile hakkas ette-alla ise otsima alles peale galoppi ning seda ainult vasakutpidi, siis täna hakkasin kohe alguses sellega töötama ja seda nõudma. Natuke aega läks, aga peagi hakkas ta pihta saama, mida tahan, ning sai mõlemat pidi joostud, nina põlvede kõrgusel. :) See ei olnud seal muidugi ühtlaselt ja kogu aeg - vahepeal ma pidin hullult kaua märku andma ja siis ta lõpuks niimoodi suht järsku tõmbas pea alla (peamiselt oli see paremat pidi muidugi), nii et see pole ikkagi 100% õige, aga vahepeal hoidis ta ennast niimoodi jupp aega ja oli samas ilusasti kontaktis. Kuna ta põhimõtteliselt siiski tegi suurel määral, mis ma tahtsin, siis arvan, et mul pole vaja ka järgmistel kordadel talle midagi külge panna. Ainuke asi, et kui ma mingi päev sõitmise asemel kordetada tahan, siis vb tasub külgratsmeid proovida - kordel niisama ta küll ennast iseenesest lõdvestama ei hakka, ma kardan. :P

Ahjaa, mis sadulasse veel puutub, siis ta ütles, et tal on praegu kaks koolisõidusadulavarianti, mida ta arvab, et võiks sobida - kui ta need millalgi enda kätte saab (üks Niidust ja teine Rahulast vist), siis tuleb uuesti ja saame proovida. :)

Aga egas midagi, eks me hakkame siis Albaga seljalihaseid nüüd kasvatama, nii kuis jõuame. Kui kasutada sobivat sadulat, siis ehk aja jooksul ta saab ka neist punnidest (mis on küll palju väiksemaks läinud, kuid siiski täiesti tuntavad veel) lõplikult lahti.

15 comments:

Anonymous said...

Kes see tegelane oli, kes passimas käis ? :)

Ingrid said...

Kristin Kerem

Ruudu said...

Meil olid ka need lohud enne: (

Pätsu said...

Wów, Kristin Kerem suutis meie peale ikka jõhkralt karjuda jms. Ikka üsna imelik tüüp minu meelest, otsis muidugi välja ka sadula, mida on vähe saada. Ta ei katsunud isegi selga ega vaadanud liikumist, või midagi sellist. Lampi võttis kuskilt peast, et Mexicanile sobib Kieffer Norbert Kort vms. Ebanormaalne minu meelest : /
Aga, loodame et teile siis pandi õige diagnoos sadulate alalt : )

Ingrid said...

Mille pärast ta teie peale karjus? Kas see sadul, mida ta soovitas, siis sobis või mitte?

Albat ta ikka vaatas ja katsus küll ja seletas mulle, kuidas ja miks... Loodan jah, et pannakse õige "diagnoos", mulle tema kirjutamiste jms järgi on mulje jäänud, et ikka teab ühtteist.

Anna Pindam said...

Meile jättis Kerem ka väga positiivse mulje.

Anonymous said...

Kristin Keremi nõuannetest tuleks küll suure ringiga mööda käia.

Ingrid said...

Ee.. jah, ma kellegi anonüümse postitaja nõuandeid kuulan kindlasti rohkem, kui sadulapassija omasid. Äkki põhjendad või selgitad oma arvamust...

Anonymous said...

Oleme ise ta välja koolitanud ning tema töö tulemusi näinud väga lähedalt. Avalikult aga teemat arutada ei taha, see määrib.

Ingrid said...

Kui koolituse läbinud inimene kehva nõuannet annab, siis ei ole ka koolitus/koolitajad just väga edukad olnud...

Tegelikult ma ise tõesti palju ei tea sadulapassimisest ja ei väida ka, et tema nõuanded 100% õiged on - samas sellist negatiivset kriitikat ei võta keegi tõsiselt, kui sellel mingit põhjendust taga pole. Kui tegu just lihtsalt mingite teievaheliste isiklike probleemidega ei ole, siis ma hea meelega kuulaks, mida targemat/paremat te mu hobuse või sadula kohta öelda oskaks.

Kui avalikult ei meeldi kirjutada, siis mu profiilis on meiliaadress ka olemas. Selle kommentaari siia avalikku blogisse lisasite te ise.

Anonymous said...

Ei, ma ei hakka sadulapassimises võistlema. Eriti veel kui on ette teada, et oleme olnud viletsad koolitajad. Lõpuks, igaühel on ju vabadus valida eksperdiks keda iganes. Juhtusime lihtsalt kogemata siia sellele teemale.

Ingrid said...

Ma ei mõelnudki mingit võistlemist - mu peamine soov on, et sadul hobusele (ja mulle) sobiv oleks ning ma hea meelega kuuleks erinevate asjatundjate arvamust selle kohta. Kui te mulle paremat nõu anda ei saa/taha, siis ei jää ju muud üle - risti vastupidi tema öeldule ma ju ka toimetama ei hakka lihtsalt sellepärast, et keegi arvab, et tema nõuanded ei kõlba kuhugi.
Kristin Keremi kutsusin passima just seetõttu, et tema jutt ja seletamine on mulle siiamaani loogilise ja usutavana kõlanud, ma ei osanud mingit muud eksperti kuskilt väga otsida ka eriti, kui aus olla.

See koolitamise kommentaar oli minu poolt võib-olla natuke kurjalt kirjutatud, aga ma lihtsalt ei poolda ilma mingi põhjenduseta kellegi maha tegemist.

PS, minu teada osales ta vist ka Inglismaal mingil sadulapassimise koolitusel, koos eksamite ja kõige muuga. Kui ka sealt kaudu antud kvalifikatsiooni usaldada ei saa, siis kuidas peaks üks keskmine hobuinimene üldse omale korralikku passijat suutma valida? Kas peaks rohkem usaldama anonüümseid kommenteerijaid?
(Ei mõelnud nüüd jälle iroonitseda, täiesti tõsiselt tegelikult tahaks teada, kuidas siis head passijat leida)

Anonymous said...

>>PS, minu teada osales ta vist ka Inglismaal mingil sadulapassimise koolitusel...>>
Ha, ha , haa see jutt ajab nüüd küll narma.. Kas te sellest polegi kuulnud, et ta sealt sadula ära varastas, nii, et isegi politsei teda taga käis otsimas IT Koolitusest, muideks. Selle kohta oskab teile Gerli Kiidli rohkem rääkida.... Ja ka seda, et ta mees kaua vanglas istus...

Anonymous said...

Sul oli kindlasti selle mehega suhe,et nii hästi tead. Ta ju nii suure suuga:)

Anonymous said...

....ma muidugi ei tea, aga mis see tema mees siia puutub????