Saturday, September 12, 2009

Tasapisi..

Keegi ei taha mind aidata, nagu näha. :P Njah, tegelikult keegi ilmselt lihtsalt ei viitsi enam lugeda, mis m siin kokku pajatan. :D Aga see selleks.

Kui ma mingi probleemi avastan, siis ma alati kõigepealt mõtlen ja vingun, et ma ei saa hakkama enam (ma alati lihtsalt ei kirjuta seda siia, erinevalt nüüd viimasest korrast). Aga siis ma mingi hetk võtan asja tõsisemalt ja üritan ikka mingit lahendust leida, vähemalt proovida midagi - selleni jõudsin siis neljapäeval.

Mitte, et ma nüüd oskakski seda probleemi lahendada, aga otsustasin esialgu lihtsalt teda veel rohkem läbi sääre sõita (eriti vasaku). Ma mõtlen, et kui ma saan ta vasakut pidi hästi kergeks läbi sääre, siis saan vaikselt välimise (ehk parema) ratsme peale teda sõita nii, et ta normaalselt kontakti oleks nõus hoidma, mitte kohe pead ära paremale ei keeraks. Kui sellega mingeid edusamme teen, siis saab edasi parema küljega töötada - st kui ta pead iseenesest liiga sisse ei keera, ei ole mul vaja teda vasaku ratsmega takistada (mida ma ei tohiks tegelikult nii või teisiti teha, aga ma hetkel lihtsalt ei ole osanud teistmoodi) ning seetõttu on ta ka vasaku ratsme peal kergem ning saan seda paremini kasutada koondamiseks jne.

See on mu plaan. :D Väga imelik ja seosusetu ilmselt, aga ma ise näen seal vähemalt mingit loogikat ja no kuskilt peab ju alustama.
Ma alustasin seega külgliikumistega, need pidid nagunii iga häda parandamiseks head olema. Sääre eest astumist lihtsalt selleks, et ta rohkem läbi sääre oleks sõidetud - isegi kui ta vahepeal oli liiga palju paindes, siis sellest polnud hetkel hullu, parem korraliku paindega kui lihtsalt kõver.
Kui selle sain hästi, siis edasi tegin õlad sees - platsi keskel või veerandliinil või kuskil, aga mitte ääres. Tavaliselt on hobustel ääres seda lihtsam teha, aga mitte Albatrossil. Platsi keskel ta reageerib mu mõjutustele nagu igalt poolt ja tal on ruumi vastavalt liikuda, aga ääres see sein hakkab teda ühelt poolt blokeerima. Noh, see peakski tegelt lihtsustamise mõte olema, et sein ei lase tal tagumikuga liiga välja vajuda ja nii, aga Albatrossi ja minu arvates on see lihtsalt üks segav märguanne vist. :D No ma mõtlen, et see on võib-olla natuke sarnane abiratsmetega sõitmisele - et nad on mõeldud tegelikult hobust mingist küljest abistama lisaks ratsaniku märguannetele, aga minu jaoks on need "lisamärguanded" alati häirivad, sest nad ei olene sellest, mida mina seal seljas teen.

Kui jutt abiratsmetele läks, siis ma üks päev proovisin ka Albatrossi peal külgratsmeid, aga võtsin sama kiiresti nad ära ka. Mulle ei meeldinud - ta läks peaaegu et ratsme taha nendega (ja Albatross ei ole siiani praktiliselt KUNAGI ratsme taha läinud - pigem ikka üle ratsme) ja oli palju ebastabiilsem, kui ratsutades, seega milleks? Eks see oleneb hobusest ka, nt ühel teisel hobul, kellega tegelen natuke, aitasid need küll rahulikumaks muutuda ning lõdvestuda, nii et nende kasutamisel ei olegi vast sellist 100% õiget või valet vastust.

Kui nüüd tagasi trennide juurde, siis kokkuvõttes tahtsin öelda, et viimased 2x jäin jälle rahule ning ehk saame tasapisi ikka üle nende kivide ja kändude ka käidud, et siis jälle edasi areneda. :) Mis tema närvilisusse puutub, siis viimased korrad olen lihtsalt ta enne sõitmist kordele pannud, las elab end seal välja, mitte minu all. Esimesed korrad küll perutas seal natuke, aga nüüd viimased korrad on mu kordetamine kestnud umbes täpselt 2 ringi - sellest on juba näha küll, et ta on rahulik. Samas on ta üksi tallis ning boksis olles, lihtsalt sööma hakanud vms, mitte ringi trampinud - ühesõnaga viimane nädal on üldises plaanis ka tunduvalt rahulikum olnud. Ehk jätkub samamoodi. :)

7 comments:

Ruudu said...

Mina loen Inksuke:) Aga ma ei hakanud midagi kirjutama, mul mõtteid nagu oli aga ma ei ole mingisugune teadja:D

Ingrid said...

Nojah, ega ma seda nii tõsiselt mõelnud ka. :P Seda blogi algust.
Kui mingeid mõtteid on, võib teada anda ikkagi. ;)

Pätsu said...

Mina kaa loen : )) Mina hakanud juba sellepärast midagi kirjutama, kuna see on kuidagi üsna raske viga teil. Et poleks midagi osanud aidata : ))

Egle said...

Jaa, ja mina loen ka :D:D alati! käiki postitusi ;) ka tagant järgi :P aga ma lihtsalt ei oska aidata..(ei jaga seda teemat üldse) niiet.. mu mõtetut iba nüüd igale poole ka vaja pole XD igatahes edu teile :) Kuidas koolis on?

Lili said...

Alati loen, aga minu "tarkusest" pole palju kasu:D

Ingrid said...

Täna tulen teile külla, Egle, siis räägin. ;)

Laura Evisalu said...

Kusjuures minu hobune korraldab ka vahel taoliseid asju, aga ma ei oska ka midagi kosta, sest kui ma su postitust lugesin, siis mu mõte oli nii laiali, et ma ei suutnud keskenduda...