Thursday, December 9, 2010

kõikidest natuke

Prei on kõige toredam asi ÜLDSE, eksole. Kõigil 5 loomal, kellega ma viimase paari nädala jooksul mingil määral tegelenud olen, on jalad vähem või rohkem kärnas ja nad ei ole sugugi ainukesed meil karjas. Väga veider, lumi on ju maas ja puha. Mõtlesime, et äkki on silo sellele kaasa aidanud (mõni rull olevat suht ristikurohke olnud), aga samas nt isegi suviti lööb ju valgutundlikus välja ainult mõnel hobustel, mitte enamikul. Nõme värk igatahes, kuigi praeguste ilmadega saab seda enam-vähem ilusti õnneks ravida ja kontrolli all hoida, kui viitsimist on.

Albatross pidi nüüd ka lõppude-lõpuks oma sõrgatsituttidest loobuma, sest muidu ta jalad ei kuiva peale pesemist never-ever ära, igasugune rohi ei jõua ka nahani, ja üldse jama. Aga ma olen tal nüüd 2x jalgu pesnud ja rohtu pannud (mingi paaripäevaste vahedega) ja juba on väga palju parem. Seega on lootust, et praegusest preist on täitsa võimalik lahti saada.

Aga muidu on kõik päris tore. Albatross on nooh.. täitsa okei. Galopis isegi kohati parem kui sammus ja traavis (sellist perioodi meil pole küll siiani vist veel kunagi olnud), aga võib-olla ma galopis lihtsalt rahuldun vähemaga. Liikumine on taas kuidagi lahtisemaks läinud selle nädala jooksul, see on hää - võib-olla oli siis ikkagi lihtsalt pinnas süüdi. Et kui ühes kohas oli kõva, siis ta kartis, et mujal on ka ja ei julgenud väga entusiastlikult joosta?

Ja silm pole kah uuesti kehvemaks läinud, vaid paistab eemalt vaadates täitsa korras, lähemalt ikka näeb veel loomulikult veresooni ja hallikat pinda.

Siis on mul ju veel Cinderella, kellega ma olen nüüdseks lausa sammu kõndinud paar korda seljas. Ma küll iga kord ootan, et millal tal see saatuslik rodeohoog (mida ta kordel või sadulas kõõlumise ajal vahel demonstreerinud on) pihta hakkab, aga siiani on ta mind säästnud. Peaks ikka vist teiste soovitusel talle kaela ümber mingi jaluserihma vms monteerima, kuigi arvestades tema kitsehüppeid ei ole ma eriti optimistlik selles osas, et mingist rihmast kinni hoidmine mind päästaks. :P Nii kõrgelt (igatahes kõrgem kui Albatross) võib kukkumine lausa valus olla.

Pirelli ja Sebastianiga ei ole nii palju jõudnud, aga nad käivad vahelduva eduga trennis ka. Pirelli näitab ikka iseloomu vahel, kui harjumatu ratsanik või võõras käitumine on ja Sebastianil on lihtsalt füüsiliselt raske mõnda asja korralikult teha. Aga noored kõik ja õpivad alles ju.

Jaanika äraolekul tegelen mingi 1-2x nädalas Tabithaga ka, tundub hästi tore loomake :), aga ka vist mitte väga pikalt sadulas käinud ja tundub, et varsake kõhus teeb ta jaoks enda (ja ratsaniku) tasakaalustamist ka raskemaks. Seega teen peamiselt traavi, mis on täitsa hea; ning galoppi, mis on keerulisem, ainult minimaalselt. Nagunii läheb varsti puhkama, pole vist mõtet üle pingutada.

6 comments:

Liis said...

Prei on jah üks ütlemata "kena" külaline.
Kas tohib teada, mida Sa selle vastu kasutad? Väga lähitulevikus oleks ka vaja mingisugune vahend hankida.

Ingrid said...

Ma olen igasuguseid asju proovinud, päris palju olen kasutanud Blue Hors skinhealerit, aga eks see oleneb ka, mis kellegil toimib.

Praegu Albatrossil pesen jalad Hexociliga ära (sobib ka mingi teine antibakteriaalne šampoon), selle käigus tulevad lahtised kärnad ka ära - vahel nokin neid ise ka, aga ettevaatlikult, et veel paranemata haavu lahti ei tõmbaks. Siis kuivatan hästi hoolikalt paberkäterätikutega, sest riidest rätikud võivad ju baktereid edasi kanda, kui just ei pese iga kord ära. Ja lõpuks panen tsinksalvi (sobib ilmselt ükskõik milline tsinkoksiidi sisaldav salm, nt igast beebikreemides).

Ma ise praegu arvan, et kõige rohkem aitab kaasa see pesemine ja korralikult kuivatamine (selleks pidingi jalad ära pügama), kuigi eriti praeguse ilmaga on see kõige tüütum osa, kui just tallivoolikust automaatselt sooja vett ei tule. :P

Ingrid said...

Ja ühele hobusele (kellel on see prei ikka väga hull) tõi omanik vetilt mingit udarasalvi. Selle toime kohta praegu veel midagi ei oska öelda.
Kõikidel hobustel ma pesemisega praegu ei jõua mässata - teistel harjan siis lihtsalt puhtaks ja panen skinhealerit. Aga mõnes mõttes ongi hea, saab võrrelda erinevaid meetodeid ja kui ühel peaks võrreldes teistega väga palju kiiremini paranema, siis teab, mida proovida tasub. :)

Liis said...

Oi jah. Eks peab siis mõtlema hakkama.
Udarasalvi kasutasin ise helosaniga segades eelmine aasta. Täitsa kenasti saime lahti preist.
Praegu on õnneks ainult päris esimesed täpid näha, oli hea, et kiiresti jaole saime.

Maris said...

Kas Tabitha on kah suutnud endale taas prei hankida?

Ingrid said...

Natuke on temal ka, jah.