Thursday, December 17, 2009

Kust ta selle energia võtab?

Veidi olen praegu nõutu, sest Albatrossil on niiiiii palju energiat, et temaga ei saa normaalselt üldse trenni teha. Aga samas ei saa ju nüüd, kõige külmemate ilmadega, talle vähem süüa anda. Ja noh, see ei pruugiks ka väga palju asja muuta, kui siis, ainult õige natuke.

Kolma päeva olen nüüd trenni teinud ja iga kord on hobune rohkem hull... Tahan, et külmad ilmad läbi saaks, kuigi lumi jms on muidu tore. :( Traavis on ta väga hea siiski. Täna küll vahepeal isegi seal tuli mässamist ette, aga üldiselt on traav super viimasel ajal. Ja kuidas ta täna ennast lõpuks ette-alla lõdvestas - nagu mitte kunagi varem. Ta läks ninaga nii alla, et ma isegi tundsin, et jäin ratsmest teda vahepeal hoidma liiga. Et ta oleks pidanud veel rohkem saama ette sirutada, aga kuna ratsemd olid juba niiiiiiiii pikad (suurel Albatrossil on ju väga pikk kael, kui ta selle välja sirutab) siis mul oli imelik anda talle veel rohkem ratset - kui ta siis järsku oleks pea üles tõstnud, oleks mul kontakt absoluutne 0 olnud. Kui ta järgmine kord nii on, siis üritan rohkem talle ruumi anda. Aga kõik paindevahetused jms tulid sujuvalt ja ei vajunud liiga esiotsale.

Galopp oli eile vasakut pidi tavalisega võrreldes hea, paremat pidi halb 200% minu süül. Nõudsin midagi, mida poleks pidanud sel hetkel või sel viisil nõudma ja ma ei saanud sellest aru ka piisavalt kiiresti, seega rikkusin ära. Täna oli veel rohkem üleliigset energiat, ja see tegi asja natuke raskeks, kipus jälle juba metsa poole natuke, aga ma suutsin ennast kokku võtta ja mõelda veits, tegin hästi palju üleminekuid - alguses traavilt seisma/sammule, seejärel galopilt sammule ja lõpuks juba normaalselt galopp-traav-galopp ka. Siis läks tunduvalt paremaks jälle.

Nii eile kui täna tegin mõne üksiku hüppe ka, üks pisi-pisi okser oli diagonaalil. Eile hüppasin vist 5x seda, kõik korrad erinevalt kauguselt, erineva hüppega. Igalt poolt hüppas ilusasti. Minu eesmärk oli tegelt muidugi saada ta normaalsest kohast hüppama :P, ja kui lõpuks õnnestus, siis rohkem ei teinud. Täna tulin ainult mingi 3x, kõik olid head, kuigi ühe korra tulin ka teisest (st vasakust) jalast, nii et ülipisi pöörde (Albatrossi jaoks) pidi tegema ja hoog jäi seetõttu enne takistust suht väikseks, aga õnnestus ikka.

Kui niimoodi kokkuvõtlikult vaadata, siis tunduvad täitsa positiivsed trennid. :P Kui midagi tegema hakata, siis ta muutub ka palju tähelepanelikumaks, aga trenni algus on lihtsalt jube. Ta üritab suvalisel hetkel kiunudes all mingeid kitsehüppeid teha ja seetõttu ma pean teda kogu aeg eest liiga lühikeselt hoidma (see on ainuke asi, mis takistab tal hiigelsuuri pukke visata, mille tagajärjel ma lendaksin), mis omakorda takistab tal normaalselt kõndida, kui ta mingil imekombel seda vahepeal tippimise asemel proovima peaks. See on paha tunne lihtsalt... Aga ma ei saa ka lasta tal niisama ringi joosta platsil või kordetada ette, siis ta teeb ilma mingi soojenduseta oma trikke. Samas kui hobused lähevad talvel nt tallist karjamaale, siis nad ju ka vahel kohe hullult elavad ennast välja, nii et vb see ei ole nii ohtlik, kui ma arvan?!?

Ja ajutiselt lihtsalt mitte sõitmine pole ka otseselt lahendus, sest seda rohkem energiat tal tekib! Õõh, paha.

Igatahes, üks positiivne asi veel, mida eile proovisin - ei tahtnud ohutuse mõttes teda täiesti nö vabaks lasta, siis proovisin teadlikult sammus kordamööda, kas ta kumbagi ratsme järgi ka üksikult sirutab. Et kui mõlemat järgi lasta, siis küll läheb järgi, aga kas ka üksikult, st mõlemale eraldi? Ja läks küll, väga hästi. Ma olin ausalt öeldes väga üllatunud. Ma arvasin, et ta ei lähe, sest kui ta vahel sõites hullult kõveraks ennast kuskilt ajab ja ma teda sirgeks ei saa, siis põhjuseks olen pidanud seda, et TEGELIKULT ta siis ikkagi ei ole päris ratsmes. See on üldse kahtlane värk - kui ma ise kontrollima hakkan seda, kas ta reageerib istakule ja kas ta reageerib säärtele ja kas ta reageerib ratsmele, st otsib ise igatpidi kontakti, siis saan ma alati positiivse vastuse. Aga sõites tuleb siiski tihti ette selliseid hetki, kus ma mitte kuidagi ei saa teda ühel või teisel viisil normaalseks, aga ma ei saa alati aru, mis põhjustel... et konkreetselt millele ta siis õigesti ei reageeri?? Selleks oleks ikka hädasti treenerit vaja, kes ehk kõrvalt näeks midagi, mida mina ei näe.

2 comments:

Kerttu said...

Ma arvan, et hobuste liigne energilisus praegusel ajal on vb see, et nad ei liigu eriti õues. Maapind on kõva ja jäätunud ja ega nad päeva jooksul eriti traavi- ja galopisamme tee. Lihtsalt tatsavad tasakesi sammus ringi.. Ja see on heal juhul.
Meie noorekese päeva liikumine karjamaal on tõenäoliselt selline, et hommikul karjamaale heinarulli juurde ja siis õhtul sealt heinarulli juurest tagasi talli.
Kuna enda noor õnneks kordel mingit äkilist ja ootamatut rodeotralli kohe alguses teinud siiani pole, siis olen teda natuke enne ratsutama minekut päitsetega kordetanud. Et no saaks natuke liikuda ja lihaseid kah juba soojemaks enne seda, kui ratsanik seljas midagi nõudma hakkab. Et no mõlemat pidi ikka sammukest ette ja siis alguses väikest lonkivat traavi jne. Ja pärast ka galoppi.
Aga tegelt on see ikkagi suht huvitav küsimus.. Sest no praegu on ikka päris külmad ilmad ju ka olnud ja siis peaks idee poolest ju palju rohkem energiat kuluma sooja hoidmisele.. aga jah. põnev.

Ingrid said...

Ma arvan ka, et see on põhjuseks. Ma ei usu küll, et ta soojade ilmade ajal otseselt karjamaal päev läbi ringi möllab, aga vahepeal ikka seal sehkendavad midagi, ja ka lihtsalt ringi jalutamist on kõvasti rohkem.

Aga asi VÕIKS ju olla siiski tasakaalus :D, et kulutab vähem energiat liikumiseks, aga kasutab seda sooja hoidmiseks ära. Oleks tore, noh. :P

Kordetamine on tema puhul täiesti mõttetu, sest nii kui ma ta ringile lasen, hakkab ta hullult ringi möllama. Seljas saan teda vähemalt enam-vähem sammus hoida. Selle asemel võiksin pigem juba seljas suht kohe traavi hakata, sest traavis ta rahuneb, ja ei pinguta samas niiii palju üle kui korde peal seda teeks.