Tuesday, January 31, 2012

Ma panin täna oma 172 cm turjakõrgusega hobusele valjad pähe, kasutades selleks ainult vasakut kätt. Ta on lihtsalt suuuuurepärane. :) Justkui oleks aru saanud, et täna peab minu jaoks selle asja võimalikult lihtsaks tegema. Mitte, et meil tavaliselt erilisi probleeme oleks valjastamisel, aga kasvõi nt eile, kui emps talle valjaid pani, siis ta küll keeras oma pead ühele ja teisele poole ja alla ja üles - lihtsalt niisama, et kõike ümberkaudset uurida. Aga täna ma lihtsalt riputasin valjad oma vasaku käe otsa, tõstsin tema poole ning peale mõnesekundilist järelemõtlemisaega lükkas Albatross oma nina sinna sisse, järgmise paari sekundi pärast avas suuliste jaoks oma suu ja siis hoidis pead niikaua täpselt minu käe kõrgusel, kuni ma kuklarihma üle mõlema kõrva sokutasin. That's my horse, muud pole öelda...

Albatross ja Cinderella eelmisel talvel

Kui kõike algusest peale rääkida, siis käisime, jah, juba eile tema juures. Puhastasime ta kahepeale ära ning seejärel tegi mu ema oma elu esimesed katsetused Albatrossi kordetada. Albatross õpetas teda hästi. :D Tegi oma "keeran nina sisse ja jään seisma" trikki päris mitu korda - no ikka iga kord, kui emps talle kogemata "tee peale astus". Mitte otseselt muidugi tee peale, aga Albatross reageerib ikka vääääga kergelt sellele, kui kordetaja temast nö ettepoole liigub - koheselt arvab ta, et ta tee on takistatud ja hakkab blokkima. Aga üsna kiiresti õppisid nad üksteisest aru saama ja lõpuks jooksis Albatross ülimõnusalt mõlemale poole traavi, lõdvestas ennast isegi täitsa ilusti ja oli üldse tubli. Mõnel korral läks galopile, aga üldiselt ei hakanud isegi oma energiaülejääke seekord välja elama.
Korde oli kinnitatud päitsete külge ja kuigi ta (eriti alguses) kippus ikka oma pead viltu küll vedama, siis ma olin täitsa hämmastunud, et keha liikus otse! No mitte otse, vaid ikka natuke paindes vastavalt ringi suurusele, aga tagajalad järgisid täpselt esijalgade teed ja polnud mingit õlgade ega tagumikuga väljavajumist, mis tema puhul tihtipeale probleemiks on.

Täna kordetasin ise - läks pisut kauem aega lõdvestamiseks ja seekord tegi ta natuke actionit ka, sest platsil oli rohkem hobuseid ja küsisin talt mõned galopitõsted ka. Lõpus aga jooksis jälle vääääga mõnusalt ette ja alla. :) Ja jällegi - kohati oli taas pea viltu ajamist (vahepeal panin korde ka suulise külge, sest jätsin seekord päitsed valjaste ALLA, aga nende külge kinnitatult hakkas korde külgratset sikutama), aga vasakule joostes oli päris palju hetki, mil Albatross hoidis kontakti ainult parema ratsmega ja paremale joostes hetki, mil kontakt oli mõlemaga võrdne. Need on head hetked, sest üldjuhul talle parempoolne kontakt ei meeldi.

Mis suu lahti ajamisse puutub, siis - suuline iseenesest seal suus teda ei sega. Kui korde on päitsete küljes ja külgratsmeid pole, siis ei lähe suu kordagi lahti. Kui lisada külgratsmed, siis esimesed korrad, kui ta suu nendega "kohtub" (tuletan meelde, et mul on külgratsmed nii lõdvalt, et kontakt tekib alles siis, kui Albatross ise selle järgi sirutama hakkab) oli näha natuke ebamugavust, kuid peale mõningat aega hoiab ta juba stabiilsemat kontakti ning suu jääb kinni.
Halvem on asi siis, kui kinnitada korde suulise külge - siis hakkab küll suud lahti ajama. Vasakule poole joostes tegi seda alguses üsna sageli, aga mingi aja jooksul, kui kontakt mõnus oli, siis lõpetas selle... kui tugevam kontakt tuli, siis avas jälle suu. Aga paremat pidi.... ! Kui korde oli parema suulise küljes, hakkas suu iga 3-4 sammu peal lahti käima ja enam kinni ei jäänudki. Isegi kui ta jooksis tükk aega juba nii, et korde täiesti lõdvalt rippus, siis mokad käisid sama aktiivselt kinni-lahti.

Ühesõnaga - tema suur kõverusprobleem ei ole siiski seotud AINULT kehaga (halb painduvus vasakule, pinges lihased paremal pool vms), vaid mingi probleem on ikkagi ka suus olemas ja seetõttu ei taha ta parempoolset kontakti hästi taluda. Nüüd ma saan ka veidi rohkem aru sellest, miks ta ratsutades ühel hetkel võib suu ilusasti kinni hoida, teisel hetkel tahab seda hirmsasti lahti ajada. Nimelt - isegi kui minu arust on hetkel ratsmekontakt üsna tugev, siis arvestades Albatrossi kalduvust toetuda vasakule ratsmele, on kontakt ilmselt enamasti tugev justnimelt ainult sellel pool ja üldse mitte nii tugev paremal pool. Samas - kui ma olen parempoolset ratset (vb mõnikord ka liiga intensiivselt - kuigi selleks ei tohiks vajadust olla) kasutanud ja põhjustanud suu lahti ajamise, siis võin selle küll järgmine hetk järgi anda, nii et mõlemad ratsmed lõdvalt ripuvad, aga Albatross jätkab oma suu lahti ajamist... täpselt samamoodi nagu ta täna seda täiesti lõdva kordenööriga jätkas.

Kui jube keeruline see kõik on... vähemalt olen nüüd saanud mingit informatsiooni ja natuke rohkem arusaamist selle probleemi osas. Kindlasti jätkan vähemalt mõnda aega tema kordetamist ja jälgimist, samas peab nüüd välja mõtlema, kas või mida saaks teha, et õpetada teda siiski kontakti aktsepteerima. Asja teeb keeruliseks see, et ma ju ei tea, kas tal teeb seal suus ka miskit haiget (hambad on küll kontrollitud), või on see tal lihtsalt mingi "kinnisidee", mida on tasapisi ikkagi võimalik vähendada ja talle arusaadavaks teha, et see ei ole tegelikult nii ebamugav ja raske, kui ta arvab.

P.S. See oli ka päris lahe, et väljas oli õhtuks -18 kraadi ja mul ei hakanud kordagi talliskäigu ajal külm. :D

4 comments:

Piret said...

Kuna sul tuleb veel pikalt igatpidi kordetada ja muud nalja teha, siis võid ju mu cavessoni kasutada. Parem variant kui päitsed ma arvan:)

Ingrid said...

Ok, aitäh, I love your cavesson! :D
Pean ainult vaatama, kas see ümber Albatrossi suure pea mahub.

Anonymous said...

kas kummisuuline oleks lahendus? pehmem? :)

Ingrid said...

Kusjuures kui tal tõsiselt oleks mingi probleem lihtsalt suulise vastu ilmnenud, siis kummisuuline oleks veel ainuke variant, mida ma oleks praeguse asemel osata proovinud. Aga kui talle lihtsalt ühelt poolt see kontakt ei meeldi (nagu praegu tundub), siis ma pole kindel, kas suulisevahetusest võiks abi olla...
Proovida tasub ikka, kui ma millalgi mõne tema suuruses kummisuulise kasutada peaks saama.